Rusbukser i enkelt snit

Mændene i mit liv – Uldmanden og Uldsønnen – trængte til nye bukser. Til vikingeudstyret, forstås. Og så måtte jeg jo i gang med rusbukser til dem begge.

Mønsteret jeg har valgt at tage udgangspunkt i er Thorsberg bukserne. Bukserne er fundet i Thorsbjerg Mose ved Sønderbrarup i Sydslesvig, og de stammer fra jernalderen. Mønsteret finder du i Nille Glæsels bog Viking, eller køb det hos fx Historicum.

Uldmanden i rusbukser
Uldmanden i rusbukser

Jeg har taget mønsteret til Thorsbjerg buksen og skåret det fra ved knæet. Derefter er mønsteret forlænget så buksen slutter ca. 15 cm. under knæet, og der er indsat ekstra vidde i låret. Pga. stoffets tykkelse har jeg valgt ikke at bruge den fulde bredde til Uldmandens bukser, så ville de blive alt for klodsede. Jeg har sat linning i med bæltestropper, den holder sammen på læggene foroven, og en manchet under knæet holder læggene på plads forneden. På min vej gennem diverse vikingemarkeder har jeg også set udgaver, hvor der har været linning med med snorelukning i stedet for bæltestropper, så bæltet kan hænge længere nede med taske og sax i.

Rusbukser er i øvrigt et signal om, at den der ejer bukserne er velhavende, her bruges jo mere stof end strengt taget nødvendig. Derfor bliver hans benviklers heller ikke farvet med hverken rabarber eller valnød men med krap – så hænger historien bedre sammen.

Stoffet er i øvrigt det uldstof jeg farvede i foråret med rød hestehov.  Og Uldmanden er glad – så det er jeg også 🙂

Uldsønnens rusbukser

Uldsønnens rusbukser

Bukserne til sønnen er skåret efter samme model.

Stoffet er fra www.myrsale.dk – en tynd og meget lækker uld, som Anette havde med en formiddag, da hun lagde vejen forbi Trelleborg med bilen propfuld af lækre ting og sager.

Jeg har til sønnens bukser brugt stoffets fulde bredde, det falder smukt i den tynde uld. Men, men, men… Sådan som han vokser i øjeblikket kan jeg godt se, at jeg skal på den igen til næste forår. Han bliver bare så langbenet… 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Rusbukser, Vikingerier og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *