Plantefarvning med rødtræ

Rødtræ – også kaldet fernambuk, rødspån, rød brasil, brasilietræ, brissel, brisilietræ, brunspån og pernambuk.  Det er veddet af Cæsalpinabrasiliensis, echinata m.fl.
Træerne findes i Nordamerika, Indien og Brasilien. Rødtræ giver røde farver, der kan minde om cochenillens, men de er ikke så lysægte som cochenillen.

Farverne kan ikke sammenlignes med de røde farver , som vi opnår med krap, og rent tidsmæssigt hører rødtræ hjemme i middelalderens farvegryder – og ikke i en vikingefarvegryde. Men nu er der jo andet i denne verden end lige vikinge farver 🙂

Hos Artemis købte jeg – mest for sjov – et kilo rødtræ. Det fik jeg nogle ret flotte resultater ud af:

Rødtræ i gryden

Der er rødtræ i gryden, og allerede nu er der fuld knald på farverne.

Garnet er bejdset med 17 % alun, og der er farvet med forholdet 1/1. Rødtræet stod i blød i regnvand 2 døgn inden farvningen. (Generelt bruger jeg altid regnvand når jeg farver). Det gav disse resultater:

Leg med rødtræ

Leg med rødtræ. Fra venstre mod højre er det 1. bad på hvidt garn, 2. bad på hvidt garn og længst mod højre et enkelt fed lys grå i tredje bad.

I en gammel farvebog, En Dansk Farvebog, udgivet i København i 1768 (og genoptrykt i Aarhus i 1975) fandt jeg følgende opskrift på farvning med rødtræ, beregnet til 100 g garn:

“Læg garnet i en opløsning af potaske ét døgn. der bruges 6 g potaske. Bejds garnet en time med 20 g alun, tør garnet. Rødtræ udblødes og lægges i badet 2-3 timer. Badet holdes lunt. Til 100 g garn bruges 20 g rødtræ.”

Det gir så denne farve:

Rødtræ

Rødtræ. Garnet er forbehandlet med potaske og bejdset med alun.

Det er bestemt ikke sidste gang jeg farver med rødtræ.

Dette indlæg blev udgivet i Plantefarvning og tagget , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Plantefarvning med rødtræ

  1. Pernille skriver:

    Sikke en masse flotte nuancer du får i farven rød. Super smukt :*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *