Alle der farver med plantefarver, kan farve gult og grønt. Urter og blade fra haven og grøften er noget af det første, vi putter i farvegryden som farve-novicer. Med naturens hjælp kan vi rimeligt let få dækket hele det gul-grønne farvespekter. I virkeligheden er det ret uinteressant for den øvede farver at se på og høre om andre farveres gule og grønne garner.
Rød hestehov
Rød hestehov (Petasites hybridus) kaldes også for pestilensurt eller tordenskræppe. I H. C. Andersens eventyr Den Grimme Ælling er de skræpper ællingen gemmer sig under den røde hestehov. Planten kom oprindelig til Danmark som lægeplante i middelalderen, men kendes fra vikingetiden på Århusegnen.
Men hvor er det altså hyggeligt at gå og plukke rød hestehov med sønnen en lørdag formiddag i foråret, og bagefter gå hjem og sætte blus under gryden.

Her er der farvet med rød hestehov. På garnet til venstre er der farvet på hvidt garn, til højre på lys grå. Garnet er bejdset med 17 % alun.
Når jeg farver med Rød hestehov, er det altid om foråret. Når først vi har passeret Sct. Hans er bladene for tørre og kedelige. Det er blomsterne og de spæde blade, der giver den smukke lysegrønne farve.
Forholdet mellem garn og planter: Jeg forsøger gerne at ramme forholdet 1/3. Blomster og blade koger jeg af først, sier vandet og køler det ned. I den afkølede farvesuppe lægger jeg nu det udblødte og bejdsede garn og varmer derefter op til ca. 80 grader. Jeg lader det som regel stå over sagte ild en times tid, og lader det derefter køle af i farvesuppen med jævnlige omrøringer.
Birk
Generelt kan der farves med friske birkeblade under hele vækstsæsonen. Min erfaring er, at de friske grønne blade først på året (til og med juni) giver den lyse og klare farve, hvorimod bladene sidst i august giver en dybere og mere intens farve.
I den andensidste uge i august gennemgik jeg garnlageret og tænkte, at der manglede gule garner. I haven har vi heldigvis flere birketræer, så efter et lille kvarters tid havde jeg samlet birkeblade nok – ca. et kilo friske blade til et halvt kilo garn – og fik dem sat i blød. Generelt koger jeg altid en farvesuppe af mine farvematerialer og sier den afkølede suppe noget af, inden jeg fylder garn i gryden.
Denne gang brugte jeg kobbergryden, og garnet har fået en smuk mørk gyldengul farve.
Tip: For at spare tid kan du varme det forbejdsede garn op i en anden gryde ved siden af gryden med farvesuppe, og lægge det over i farvesuppen, når den er siet. Blot skal du være opmærksom på, at temperaturforskellen på farvesuppen og garnet ikke må være mere end 5 grader. Her er et rigtigt godt termometer en god hjælper. Selv har jeg meget glæde af min mands infrarød termometer fra Harald Nyborg.