Plantefarvning af stof

I dag stod den hverken på filtning eller sytøj – dagens kreative tema var plantefarvning.

Farvning

Her er det valnød vi farver med.

Jeg havde købt 7 meter uldmusselin, som med tiden skal blive til to nye særke; en rød og en brun. Jeg har tidligere farvet garn, men har ikke rigtigt turde kaste mig ud i at farve stof. Mest fordi mine gryder er for små til, at stoffet kan være i dem. Men Kathrine har en stor gruekedel, og vi kunne da bare komme med stoffet, så kunne vi da gøre en dag ud af det.

Som sagt så gjort. Dagen før satte jeg kraprod og valnødder i blød, mængdeforholdet mellem stof og plantematerialer ca. 1:1  Stoffet satte jeg også i blød natten over, et lille fif for at være sikker på jævn indfarvning.

Her er det stoffet med kraprod

Vi begyndte med at alunbejdse stoffet en time, forbrug af alun er ca. 20% af stoffets vægt. Imens stod krappen og varmede op til 63 grader. Den fik ikke lov at komme højere op i temperatur, da jeg gerne ville have en så klar rød farve frem som muligt. Her er et elektronisk stegetermometer altså en super hjælp!  Når man farver er det et must at røre konstant i gryden / gruekedlen.

Valnøddebrun

Og her er det stoffet farvet med valnød. Solen er gået ned, så farven ser lidt bleg ud. I sollys er den chokoladebrun – mums!

 

Men når man er flere om at farve, så kan man da heldigvis skiftes til at røre. Og så går snakken så hyggeligt imens om alt fra børn, hunde og hjemmesider til selekjoler, gauffrering og sømme på kåber… 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Plantefarvning og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

7 svar til Plantefarvning af stof

 1. Trine skriver:

  Hej Britt,

  jeg er helt ny indenfor dette felt og er nysgerring ift. farve med valnødder. Bruger du hele valnødder med skal og hele pivtøjet, eller? Og så bare 1:1 ift. stofmængde? Og hvad med vandmængde ift. resten?

  Jeg har planer om at farve min datters hvide uldbodies, som bare er alt for sarte til min smag. Det ville være skønt at farve det naturligt, i stedet for kemisk.

  Når du skriver alun, hvilken form mener du da? Jeg har en alun krystal deodorant, som jeg ikke længere bruger – hvis jeg smelter det der svarer til 20 pct. af tøjets vægt, vil det så kunne fungere, tror du? 😀

  På forhånd mange tak for svar.

  De bedste hilsner, Trine

  • Britt skriver:

   Hej Trine.
   Velkommen til en farverig verden 😀

   Når jeg farver med frisk valnød, bruger jeg hele valnødden. Det er den friske valnød med grøn skal, vi er ude efter. Jeg hakker dem i en stor spand med en spade, eller hvis det drejer sig om en meget stor portion, i en flismaskine. Derefter får de lov at stå i vand i et par dage, jo længere tid de står, jo dybere bliver farven. Husk at når du farver med valnød, så er det ikke nødvendigt at bejdse med alun først.

   Alun er et naturligt salt, der købes som farveløse krystaller, og du kan købe det i små portioner hos Matas, eller i større portioner hos fx G-uld eller Nidaros. Jeg har ingen erfaring med at bruge en alun krystal deo, og jeg er heller ikke kemi-ekspert, men hvorfor ikke prøve på en enkelt uldbody? Omvendt, hvis det er tøj du er glad for, så brug den sikre metode, og brug de rigtige produkter fra starten 😉

   God fornøjelse med projektet 😘
   Uldne hilsner
   Britt

 2. Janni skriver:

  I forholdet 1:1 er det gram stof:gram krabrod. Hvis jeg har forstået det ret!
  Ved du hvor jeg kan skaffe krabrod? Kram Janni

  • Britt skriver:

   Hej Janni.

   Ja, umiddelbart lyder det af meget at bruge 700 g kraprod til 700 g stof. Men det er afgjort det hele værd!
   De gange jeg har sparet på krappen når jeg har farvet garn, har jeg fået laksefarvet garn, og selvom det da også er en pæn farve, var det ikke den jeg ville have…

   Jeg køber krap hos http://www.artemis-plantefarver.dk over nettet, ikke den i pulverform, men den grovskårne – den er lettest at få ud af garn og stof igen.

   God fornøjelse med farvningen
   Britt

   • Janni broszka skriver:

    Tak!
    En dyb grøn, hvad er godt der? Hvor meget krabrod brugte du til de 4 meter stof?

    Kram Janni

    • Britt skriver:

     Hej Janni.
     Når jeg farver stof, er det ikke længden af stof, jeg beregner farvemateriale ud fra, men alene vægten af stoffet i tør tilstand. Jeg husker ikke rigtigt længere, hvor tung uldmusselinen var, så jeg tør slet ikke gætte på, hvor meget krap det var – men jeg ved at jeg vejede de 3½ meter musselin, som jeg ville have rødt, og vejede tilsvarende mængde kraprod af og satte i blød. Brug i øvrigt gerne regnvand til iblødsætning af kraproden, og også gerne til selve farvningen, det gir et mere klart resultat.
     En dyb grøn, spørger du. Jeg har endnu til gode at farve med indigo, men en dyb grøn er resultatet af 2 farvninger – en med indigo og en gul, fx birk. Så her må du i gang med at kigge i farvebøger 🙂
     Kh Britt

 3. Pingback: Ny vikingesærk | Kreasiden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *