Farveskiftegarn med plantefarver

De brogede garner

Jeg troede virkelig at jeg var blevet genial, at jeg havde gjort den helt store opfindelse. Og så har jeg egentlig bare benyttet mig af en gammel teknik, Ikat. Ved nærmere eftertanke benyttede jeg mig af en lignende teknik, batik, i børnehaven i start 70’erne. Dengang var det bare en mulepose og nogen lilla og orange bade baseret på kemi fra plastflasker med orange mærkater og krydser henover. Ren kemi … Ikke lige det jeg gør hjemme i haven, hvor jeg altid er påpasselig med, at jeg ikke bruger noget til mine garner, som kompostbunken ikke har godt af.

Ikat er en teknik til farvning af tekstiler og garner, der bygger på farvereservering. I praksis har jeg gjort det, at jeg har farvet nogle fed garn med en bundfarve, og derefter har jeg bundet om feddene forskellige steder med varierende fasthed, inden garnet har fået en farvetur i nr. 2 farvebad. Det kom der nogle ret smukke resultater ud af:

Plantefarvet farveskiftegarn

Her har jeg leget med ikat metoden. Fra venstre er det garn farvet med rabarber, overfarvet med krap i kobbergryde. Til højre er det garn farvet med rejnfan, overfarvet med rødtræ

Det var en spændende proces, og jeg har kunnet drage et par nyttige konklusioner undervejs, som fx at der kommer mere spil i garnet, hvis ombindingerne er tilfældige og ikke lige stramme over det hele. Mht. arbejdsgangene var der dobbelt så mange i forhold til, hvad jeg normalt bruger på garnfarvning: Garnet har efter hvert farvebad været tørret,  og derefter vasket og tørret. Så lige umiddelbart tænker jeg ikke, at det er noget jeg vil gøre rigtigt meget i. Men det har været sjov at lege med farverne 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Plantefarvning og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Farveskiftegarn med plantefarver

 1. Anita Christensen skriver:

  Hej Uldkone.
  Jeg kom ind på din side da jeg ledte efter vikingetelte 🙂
  Og leder efter gode hjemmestrikkede uldstrømper.
  Kan man købe hos dig ? eller kender du til en netside hvor der af salg af sådant ?
  Fine sager du laver.
  Kh. Anita

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *